Traditioner ved dødsfald i andre kulturer

I Danmark tilhører de fleste i et vist omfang den kristne tro. Det er tradition her i landet at begrave eller bisætte sine afdøde; fra en kirke, hvis afdøde var medlem af folkekirken, eller som en borgerlig højtidelighed fra et kapel, hjemmet eller lignende, hvis afdøde ikke var medlem af folkekirken.

Dødsfald og islam

I islam vil man gerne begrave sine døde så hurtigt som muligt efter et dødsfald af respekt for den døde. Gerne efter blot 24 timer. Kremering er ikke tilladt i islam, og man begraver typisk heller ikke sine døde i en kiste. I stedet bliver afdøde begravet liggende på siden – uden en kiste. Ved en muslimsk begravelse i Danmark kan det kun lade sig gøre at blive begravet uden kiste på den muslimske gravplads i Brøndby. Der er også muslimsk indviet jord på særlige områder af forskellige kirkegårde i landets større byer, men her er ikke tilladelse til at blive begravet uden kiste.

Dødsfald og hinduismen

I hinduismen er det vigtigt at have sine kære omkring sig, når man ligger for døden, og mange hinduer ønsker at gå bort derhjemme. Efter et dødsfald bliver den afdøde gjort i stand, bl.a. ved at blive vasket med vand eller mælk, og herefter bliver vedkommende klædt på og lagt i forgangen af huset med ansigtet mod syd. Hinduister bliver typisk kremeret, og asken bliver spredt over en hellig flod. Boede afdøde i Danmark ved sin bortgang, er det kutyme at sende asken til hjemlandet og få den spredt der.

Dødsfald og jødedommen

Når en person fra den jødiske trosretning går bort, er det dels vigtigt at afholde begravelsen så hurtigt som muligt, dels at begrave afdøde på en jødisk kirkegård eller i en særlig afdeling af almindelige kirkegårde. I jødedommen tror man på, at alle skal stå til regnskab for Gud på dommedag.