At kondolere

I forbindelse med et dødsfald vil man som ven eller bekendt til de efterladte gerne udtrykke sin omsorg og medfølelse. Det kan man bl.a. gøre ved at kondolere – et lidt gammeldags udtryk, der stammer fra det latinske ”jeg føler smerte”. Du behøver dog ikke bruge lige netop ”jeg kondolerer”; et lidt mere nutidigt ”det gør mig ondt eller blot et kram er fuldt ud lige så godt.

Det handler om at udtrykke omsorg og ikke om, præcis hvad man siger.

Når du sender eller medbringer en buket til en begravelse eller bisættelse, vil der typisk være et lille kort med. Det kaldes et kondolencekort og bruges primært til at skrive dit navn på, så de efterladte ved, hvor de skal rette deres tak hen efter højtideligheden. Du kan dog også skrive en lille hilsen på, men der er ikke plads til meget andet end ”I dybeste medfølelse” eller lignende.

Hvis du gerne vil skrive lidt mere til de efterladte, kan du sende en kondolencebuket. Det er en buket, der bliver sendt hjem til de efterladte, og her kan du skrive lidt mere uddybende, hvis du ønsker det. Men husk, at det ikke er nødvendigt at skrive en hel masse – det er omsorgen og medfølelsen, der er vigtig, når nogen er gået bort. Ikke mængden af ord.